Τι αναζητούν οι VC σε μια επένδυση σε Startup;

Τι αναζητούν οι VC σε μια επένδυση σε Startup;

csm_ON_Innovation_8012002360 (1)

Του Anis Uzzaman

Η επιχειρηματικότητα φαίνεται να βρίσκεται σε άνοδο τα τελευταία χρόνια, προφανώς ενισχυμένη από την πανδημία Covid-19. Οι New York Times αναφέρουν ότι παρόλο που οι Αμερικανοί ξεκινούσαν εταιρείες με φθίνοντα ρυθμό πριν από την πανδημία, ξεκίνησαν 4,4 εκατομμύρια επιχειρήσεις το 2020, μια ετήσια αύξηση 24% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Επιπλέον, μία καινοτόμα startup έχει περισσότερες επιλογές χρηματοδότησης από ποτέ. 

Πολλοί ιδρυτές ξεκινούν με δικά τους κεφάλαια, ακολουθούμενοι από την οικογένεια και τους φίλους. Μετά από αυτό, είναι πιθανό να βασιστούν σε παραδοσιακά ή εταιρικά επιχειρηματικά κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν την εκθετική ανάπτυξη. 

Ως έμπειρο εταιρικό στέλεχος, επιχειρηματίας και επενδυτής VC στην Pegasus Tech Ventures, έμαθα στην πορεία τι να αναζητώ σε μια επένδυση εκκίνησης για να διασφαλίσω μια θετική οικονομική απόδοση — σημαντική για επενδυτές κάθε είδους, αναφέρει ο Anis Uzzaman. Ας δούμε μερικούς βασικούς παράγοντες που είναι σημαντικό να λάβουν υπόψη οι επενδυτές.

Ισχυρή ομάδα διαχείρισης

Ίσως το πιο σημαντικό, αναζητώ μια έξυπνη, δημιουργική ομάδα διαχείρισης για να ηγηθεί στην startup. Στην ιδανική περίπτωση, αυτή η ομάδα αποτελείται από έμπειρους διευθυντές και εργαζόμενους. Θα πρέπει να έχουν διαφορετικές προοπτικές, ένας αποδεδειγμένος παράγοντας για την επίτευξη ανώτερων οικονομικών αποδόσεων. 

Για παράδειγμα, η McKinsey & Company αναφέρει ότι οι εταιρείες στο κορυφαίο τεταρτημόριο της διαφορετικότητας των φύλων στις ομάδες, είχαν 21% περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν κερδοφορία άνω του μέσου όρου. Είναι επίσης σημαντικό, η ομάδα διαχείρισης να τα πηγαίνει καλά και να μπορεί να ωθήσει σε δύσκολες αποφάσεις και να προχωρήσει την εταιρεία.

Καινοτομία και βιώσιμη πελατειακή αγορά για τη startup

Ο ανταγωνισμός είναι έντονος σε πολλές αγορές, επομένως κάνω ό,τι μπορώ για να βρω startups με καινοτόμες ιδέες που καταλήγουν σε ξεχωριστά προϊόντα ή υπηρεσίες. Η καινοτομία έχει αποδειχθεί κρίσιμη για την ανάπτυξη.

Το European Journal of Innovation Management, αναφέρει ότι οι διαφορές στην ανάπτυξη μπορούν να εξηγηθούν από τα διαφορετικά επίπεδα καινοτομίας στα νέα εγχειρήματα.

Είναι επίσης σημαντικό ως επενδυτές, να κατανοήσετε το βασικό τμήμα της αγοράς πελατών της startup και να κατανοήσετε τις δυνατότητες ανάπτυξής της. Μπορεί η startup να αναπτυχθεί επεκτείνοντας σε πρόσθετα τμήματα πελατών ή γεωγραφικές αγορές; Αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε εάν η αρχική δυναμική της startup είναι πιθανό να επεκταθεί σε μια μακροπρόθεσμη, βιώσιμη εταιρεία. Προσπαθήστε να κατανοήσετε όχι μόνο ποιος είναι ο δυνητικός πελάτης, αλλά τι χρειάζονται και τι είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν.

Ενθουσιώδεις πελάτες

Ακόμα κι αν η startup προσφέρει ένα μοναδικό προϊόν ή υπηρεσία, προσπαθώ πάντα να καταλάβω πόση έλξη εσόδων έχει και αν οι πελάτες τους είναι πιστοί. Αυτό μου δίνει μια ένδειξη για το πόσο βιώσιμη είναι η επιχείρηση και αν είναι πιθανό να αναπτυχθεί στο μέλλον. Είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί η σημασία της ικανοποίησης των πελατών και της εμπειρίας του πελάτη. Σύμφωνα με την Gartner, το 81% των επαγγελματιών μάρκετινγκ δηλώνουν ότι αναμένουν να ανταγωνίζονται μερικώς ή εξ ολοκλήρου στην εμπειρία των πελατών.

Στην ιδανική περίπτωση, μιλάω ο ίδιος με μερικούς από τους πελάτες, για να καταλάβω γιατί τους αρέσει το προϊόν ή η υπηρεσία και τι πιστεύουν για το εμπορικό σήμα της εταιρείας. Δείχνουν προθυμία να αγοράσουν περισσότερα ή να πληρώσουν υψηλότερη τιμή; Αγοράζουν μόνο μία φορά ή σε τακτική βάση;

Στερεό σχέδιο συγκέντρωσης κεφαλαίων και εκτέλεσης

Πιστεύω ότι κάθε startup θα πρέπει να σκεφτεί προσεκτικά πόσα κεφάλαια θα συγκεντρώσει και από ποιον. Η συγκέντρωση περισσότερων χρημάτων ακούγεται καλή ιδέα. Αυτό σημαίνει επίσης ότι η startup θα βρίσκεται υπό μεγαλύτερη πίεση για να πετύχει και να προσφέρει στους επενδυτές της, θετική οικονομική απόδοση. 

Ακριβώς όπως στον κόσμο του οικονομικού σχεδιασμού, προτείνω τη διαφοροποίηση. Ένας επενδυτής σάς δίνει μόνο έναν σύμβουλο για να σας βοηθήσει να λάβετε αποφάσεις. Είναι καλύτερο να βασίζεστε σε πολλούς επενδυτές, είτε είναι παραδοσιακοί VC είτε εταιρικοί επενδυτές. Ο καθένας από αυτούς έχει μια μοναδική προοπτική και ένα δίκτυο που μπορεί να αξιοποιήσει η startup.

Ακόμη και με μια μοναδική προσφορά προϊόντος ή υπηρεσίας και σταθερό σχέδιο συγκέντρωσης κεφαλαίων, μην ξεχνάτε τη σημασία της εκτέλεσης. Κάπως έτσι η ιδέα της startup μετατρέπεται σε επιτυχημένη επιχείρηση. 

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, εδώ παίζει ρόλο η έμπειρη ηγεσία. Βεβαιωθείτε ότι η startup δεν έχει μόνο έναν έμπειρο Διευθύνοντα Σύμβουλο, αλλά και ταλαντούχους ηγέτες σε τομείς όπως τα οικονομικά, το μάρκετινγκ και το ανθρώπινο δυναμικό για να επιτύχει θετικά αποτελέσματα.

Μια φόρμουλα επιτυχίας για κάθε startup

Η εξέταση των επενδύσεων σε startup, δεν είναι για τους αδύναμους. Φροντίστε να κατανοήσετε το υπόβαθρο και τον ενθουσιασμό της ιδρυτικής ομάδας, καθώς κάθε startup απαιτεί φιλοδοξία και ανθεκτικότητα. Φροντίστε να κάνετε τη δέουσα επιμέλεια σχετικά με την καινοτομία της εταιρείας και τους πελάτες-στόχους. Κατανοήστε εάν η startup συγκέντρωσε το σωστό ποσό χρηματοδότησης από τον κατάλληλο τύπο επενδυτών. Εάν έχει ένα σταθερό σχέδιο εκτέλεσης για να μετατρέψει την επιχειρηματική ιδέα σε οικονομική επιτυχία τόσο για ιδρυτές όσο και για επενδυτές.

Πηγή: Entrepreneur Europe

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας